معرفی و چیستی طرح توجیهی
یک طرح توجیهی در ساده ترین و ابتدایی ترین شکل خود، به عنوان یک راهنما و نقشه راه عمل می کند که به کارآفرینان اهداف کسب و کارشان و نحوه تحقق آن ها را به وضوح نشان می دهد.
تقريبا، همه کسب و کارها تهیه چنین برنامه ای را در دستور کار خود قرار می دهند، اما مشکل اینجاست که کار آفرینان به طرح توجیهی به عنوان یک سند طولانی خسته کننده و دانشگاهی نگاه می کنند. بله به لحاظ فنی، یک طرح توجیهی سنتی شامل یکسری قواعد جدی است هر چند به این معنا نیست که اگر نتوانستند بخشی از اهداف ذکر شده در این برنامه را محقق کنند، با شکست مواجه شده اند.
در هر صورت، طرح توجیهی پویا، بهترین نوع برنامه به حساب می آید. به طوری که هر چه شناخت شما از بازار و کسب و کارتان و حتی خودتان بیشتر می شود، می توانید آن را اصلاح کرده یا تغییر دهید.
کاربرد طرح توجیهی
یاد گرفتن اصول نوشتن یک طرح توجیهی از اهمیت زیادی برخوردار است چرا که اکثر تجارت ها برای جذب سرمایه گذار به این برنامه نیاز دارند با این که همه به طرح توجیهی احتیاج ندارند، اما توصیه می شود که هر تجارتی یک نقشه راه برای هدایت در مسیر پیشرفت داشته باشد.
به عنوان مثال، اگر قصد راه اندازی یک شرکت را دارید و می خواهید در آینده به یک شرکت بین المللی تبدیل شوید و صدها کارمند داشته باشید ، پس شما جزو آن دسته از افرادی هستید که باید به تهیه طرح توجیهی بپردازید.
یکی از انواع کسب و کارهایی که باید تهیه این برنامه را در دستور کار خود قرار دهند ؛ کسب و کارهای استارتاپی هستند که برای اطمینان از این که همه چیز در سر جای خود قرار دارد باید قبل از شروع تجارت شان اقدام به تهیه این سند دقیق کنند، از پیش بینی فروش گرفته تا سلسله مراتب مدیریتی و بودجه مورد انتظار و موارد مهم دیگر.
همگی باید در این برنامه لحاظ شود زیرا تا وقتی که به این مسائل با جزییات کامل پرداخته نشود، استارتاپ ها ممکن است از مسیر اصلی خود منحرف شده و نتوانند به اهدافشان برسند.
شاید تصور این را داشته باشید طرح توجیهی میتواند فقط برای تاسیس و فاز قبل از بهره برداری فایده داشته باشد اما بر خلاف تصور شما کسب و کارهای موجود هم یک طرح توجیهی مناسب و کامل می تواند ابزار مهمی برای پیشرفت کسب و کارشان شود و فرقی نمی کند که به دنبال جذب سرمایه گذار باشند یا فکر گسترش برندشان را در ذهن بپرورانند.
تهیه و تدوین کلیه اقدامات لازم و پیش بینی ها، به شرکت های فعال ، دید روشنی درباره نحوه انجام این اقدامات می دهد و مشخص می کند که آیا این اقدامات عملی و ممکن هستند یا خیر.
کارآفرینانی که شرکای تجاری دارند، طرح توجیهی به نوعی یک توافق نامه برای آنها محسوب می شود که در آن قوانین اصلی مشخص شده اند و شرکا با علم به این موضوع وارد کسب و کار می شوند. به طور کلی هر کسب و کاری که قصد پیدا کردن سرمایه گذار را دارد باید به فکر تهیه طرح توجیهی باشد. این برنامه در واقع نقطه فروش شما محسوب می شود زیرا به سرمایه گذار نشان می دهد که پروژه شما چطور به سودآوری منجر می شود. در ضمن هر چه طرح توجیهی تان حساب شده و دقیق باشد، به سرمایه گذار اطمینان بیشتری می دهد که می توانید واقعا آن را اجرا کرده و در تجارت خود به موفقیت برسید.
مزایای طرح توجیهی
دلایل متعددی برای نوشتن یک طرح توجیهی وجود دارد حتی اگر احتیاجی به جذب سرمایه گذار یا شریک تجاری نداشته باشید. در ادامه به برخی از مزایای این برنامه اشاره خواهیم کرد که به جذب سرمایه کمک می کند
-فایده برای سرمایه گذاران و صاحبان کسب وکار:
داشتن یک طرح توجیهی، یک راه مطمئن برای جذب سرمایه گذار است. در واقع با این برنامه میزان جدیت و حرفه ای بودن خود و تعهد به تلاش شبانه روزی برای موفقیت تجارت تان را نشان می دهید. این برنامه، ابزاری برای ترسیم و نشان دادن شرکت و اهداف مورد نظرتان است که نه تنها می تواند برای کارمندان و شرکای تجاری تان مفید باشد، بلکه به سرمایه گذار اطمینان می دهد که می تواند روی بازگشت سرمایه اش و فاکتورهای مدیریت مالی حساب باز کند و تصویر کاملی از کسب و کار را نشان می دهد.
زمانی که طرح توجیهی به درستی تهیه شود، همه فراز و فرودهای کسب و کارتان و مشکلات و خطرات پیش رو، اهداف و مسیر موفقیت تجارت تان را به تصویر می کشد.
در حقیقت توجه صاحبان کسب و کار را به اجرای استراتژی ها معطوف می کند.
-فایده برای استارتاپ ها :
طرح توجیهی، یک ابزار بسیار عالی برای استارتاپ ها و کسب و کارهای کوچک(SME) به حساب می آید زیرا به آنها کمک می کند توجه بیشتری به ماهیت متمایز خود در بازار رقابت معطوف کنند و تمرکز ویژه ای روی مخاطبان هدف داشته باشند و به صورت حساب شده به ارائه خدمات یا کالا مطابق با نیاز مخاطب هدف بپردازند.
-فایده برای اولیت بندی اهداف :
این طرح ، دسته بندی اولویت ها را میسر می کند زیرا بسیاری از کسب و کارهای کوچک، یک اشتباه رایج دارند که بدون برنامه ریزی و اولویت بندی استراتژی خود، تجارت خود را آغاز می کنند. این موضوع اغلب منجر به ناتمام ماندن کارها می شود و از آنجا که تصویر مشخصی درباره اهداف کسب و کار وجود ندارد، مدیریت یک محیط پراسترس و گیج کننده کسب و کار دشوار خواهد بود.
یک طرح توجیهی به وضوح اهداف، اولویت ها و استراتژی ها را مشخص کرده و تضمین می کند که با اجرای دقیق آن می توانید به بهره وری و سودآوری برسید. در واقع وقتی مشخص می کنید که زمان، منابع و انرژی خود را برای چه موضوعاتی باید اختصاص دهید، یک پروتکل ساده و راحت برای رسیدن به موفقیت در دست داريد که شامل پیش بینی مشکلات و راهکارهایی برای مواجه با آن است.
وجود مشکلات در مسیر راه اجتناب ناپذیر است و همیشه راه موفقیت هموار نیست. در این راستا شاید لازم باشد ترتیب اولویت ها را تغییر داده یا امور دیگری را در دستور کار خود قرار دهید. اما وقتی یک طرح توجیهی داشته باشید می توانید با اشتباهات یا شکست های احتمالی مقابله کرده و با استراتژی و اعتماد بالا به مسیر خود ادامه دهید.
به عبارتی کسب و کار هایی که این برنامه را تهیه نکرده اند در مواجهه با مشکلات، تعجب کرده و آمادگی مقابله با آن را ندارند و به خاطر نداشتن آمادگی محکوم به شکست می شوند.
در یک برنامه ریزی خوب، انتظارات مشخص است و در عین حال می توان به راحتی به پیگیری نتایج و هدف گذاری پرداخت.